15 februarie 2015

Pe Cararea Raiului - Convorbiri Duhovnicesti Cu Ioan Al Muntilor

 (Prima carte cu IPS Ioan, noul Mitropolit al Banatului, pana de curand Arhiepiscop al Covasnei si Harghitei)



Cumparati cartea

O carte mult asteptata cu invataturile si cuvintele de suflet folositoare ale vrednicul ierarh IPS Ioan, numit de curand Mitropolit al Banatului, dar care se numeste atat de simplu in smerenia sa "Ioan al muntilor".

Cateva fragmente din carte:
"Drumul nostru pe sub soare este scurt, iar drumul pana la poarta Raiului este de o prescura.
Daca iti iei ca merinde o prescura, cand vei pleca din lumea aceasta, ea iti va ajunge pana la poarta Raiului. Aici, Dumnezeu Îsi hraneste fiii cu prescura, iar in Rai cu lumina harului dumnezeiesc. Aici pres­cura, acolo lumina!
Iata hrana pentru vesnicie! Iata o sfanta si bine­cuvantata diada! Romanul cultiva grau si vita de vie, ceea ce il facea sa se gandeasca mereu la prescura si la potir.
Atunci, la Constantinopol (1714), moartea a frant o stanca romaneasca – Brancovenii. În istoria neamului nostru romanesc avem multe pilde de martiri. Mar­ti­rul este martorul vietii, iar calaul este martorul mor­tii. Romania este un antimis plin cu multe sfinte moaste pe care noi azi slujim lui Dumnezeu.


Intrebare: Se poate să ne rugăm pentru duşmani? Am auzit voci care spun că pun pe pomelnic pur şi simplu cuvântul „duşman
I.P.S. Ioan: În viaţa aceasta, în lumea aceasta, nu există categoria "duşmani" Nu există decât "aproapele nostru”. Acesta sau acela este aproapele nostru. Prin urmare este doar o singură categorie de oameni, aproapele nostru, care poatefi mai evlavios, mai virtuos decât noi, sau mai căzut decât noi, dar numai Dumnezeu ştie care suntem mai căzuţi. Cuvintele "duşman", "duşmănie" sunt discutabile şi noi nu trebuie să mergem pe principiul acesta al duşrnăniei. Să avem în vedere doar pe aproapele nostru care a căzut într-un păcat mai greu şi este şi împotriva noastră. Noi trebuie, pe cât se poate, să eliminăm din conştiinţa şi din mintea noastră noţiunea "cutare îmi este duşman”. Este aproapele meu. Dacă aruncă cu o piatră după mine, eu ştiu că m-a învăţat Hristos să dau după el cu pâine sau, dacă m-a lovit pe-o parte a feţei, s-o întorc şi pe cealaltă. Hristos nu are duşmani, ci doar fraţi mai mici.


Cartea poate fi cumparata de aici la pretul de 20 lei cu transport gratuit prin curier in orice localitate din tara.


Dacă pe partea din faţă a crucii este pictat Hristos pironit pe Cruce, vedem că pe spate este un loc liber. Acesta este al meu, al tău, al fiecăruia dintre noi. Pentru toti cei care vrem să îmbrătisăm Crucea, a  lăsat Hristos un loc liber: pentru mine, pentru tine, pentru toţi cei care se jertfesc în viaţa aceasta pentru familie, pentru copii, pentru semenii lor.
Când veţi trece pe lângă o troiţă de pe marginea drumului şi veţi vedea pe ea chipul lui Hristos, vă îndemn să priviţi şi pe partea cealaltă şi să vedeţi că locul dumneavoastră este acolo, liber. Dumnezeu să ne întărească în credinţă şi să ne Însemneze cu semnul Sfintei Cruci, căci îngerii, bucurându-se, vor da veste către tronul lui Dumnezeu că oamenii călătoresc spre Cer!"

Doamne, du neamul nostru acolo unde dorul nu mai doare!
† Ioan al Muntilor

 

Cartea (de 360 pagini) poate fi cumparata de aici la pretul de 20 lei cu transport gratuit prin curier in orice localitate din tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu