30 iunie 2016

O zi de viata sfanta. Sfaturi practice pentru organizarea vietii crestinului


    "Incepe să trăieşti după învăţătura din Sfânta Scriptură, o viaţă sfântă, plăcută lui Dumnezeu.
Şi ca să o poţi începe mai repede îţi ofer îndrumări pentru o zi. Dacă vei urma cu credincioşie aceste sfaturi, vei vedea că nu vei mai avea nevoie de altele. Va trebui să-ţi petreci ziua care urmează la fel cum ai petrecut-o pe prima.
Dimineata  să o petreci in felul urmator:
1. Când te trezeşti, încearcă să-ti îndrepti gândurile către Dumnezeu. Aceasta trebuie să fie cea mai firească activitate şi in celelalte momente ale zilei, pentru că nu există fiintă căreia Dumnezeu să nu-i fie atât de necesar, atât de drag, atât de multn dorit. Căci fiecare lucru pe care il avem sau
l-am avut, chiar şi propria noastră fiintă- absolutn orice -, este un dar de la Dumnezeu.
Persoana cea mai dorită, cea mai pretuită, cea mai dragă nouă este cea care de obicei ne vine in minte dimineata. De îndată ce ne trezim, gândul la acel cineva sau ceva se trezeşte şi el. Prin urmare, este firesc ca gândurile noastre să se îndrepte întâi către Dumnezeu, cu astfel de cuvinte din inimă:
"Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie, Multmilostive!" Am fi nevrednici de numele de creştin dacă, trezindu-ne din somn, ne-am deschide doar ochii trupeşti şi nu şi pe cei sufletesti si ne-am gândi întâi la lucruri pământesti si nu la Dumnezeu.
2. Dacă atunci când te-ai trezit trebuie să te si scoli din pat spune fără întrerupere: "În numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh", făcându-ţi semnul crucii. Şi apoi: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milostiv fii mie, păcătosului."
3. Imediat după asta sau în acelsi timp, dă-te jos din pat. Lucrul acesta este neplăcut pentru trup, căci trupul,-ca o slugă lenesă, doreşte să zacă, să doarmă, să se desfete si să lenevească. În fiecare dimineaţă să acţionezi împotriva dorinţelor trupului tău. Această împotrivire să fie prima ta jertfă
adusă lui Dumnezeu. Printre alte motive, sculatul repede din pat, dimineaţa, este
foarte binefăcător pentru suflet (asa cum au observat cei care de mult timp se luptă pentru mântuire).
4. Odată sculat din pat, spală-te imediat si apoi îmbracă-te decent. Este necesar să ne îmbrăcăm imediat dimineata, chiar dacă nu se află nimeni în preajma noastră, din următoarele motive:
Primul, nu suntem niciodată singuri. Îngerul nostru păzitor şi Domnul sunt întotdeauna şi pretutindeni cu noi. Dacă nu îl alungăm de la noi, îngerul nostru păzitor este întotdeauna cu noi, la fel şi Dumnezeu, prin însăsi esenţa Lui, pentru că El este un Dumnezeu omniprezent. "Căci în El trăim şi ne mişcăm şi suntem", spune Sfântul Apostol (Fapt. 17 :28).
Al doilea motiv pentru a ne îmbrăca după ce ne-am trezit este că trebuie să ne facem imediat rugăciunea de dimineaţă. Şi nu am îndrăzni niciodată să apărem în faţa niciunui sef lumesc fără să fim îmbrăcaţi cuviincios.
5. După ce te-ai spălat şi te-ai îmbrăcat, te duci în faţa sfintei icoane şi spui rugăciunea.
6. Din cauza obişnuinţei îndelungate cu ele, rugăciunile învăţate şau citite dintr-o
carte sunt câteodată spuse fără atenţie la conţinutul lor şi, prin urmare, noi nu ne
rugăm, ci doar credem că ne rugăm. Din această cauză ne putem uneori ruga folosind
alte cuvinte decât cele din rugăciunile date de sfânta biserică.
În cazul acesta, respectă cu grijă următoarele:
a) Mulţumeşte-! lui Dumnezeu că te-a păzit în noaptea ce a trecut şi îţi dă timp de pocăinţă şi îndreptare, căci fiecare zi este pentru noi una nouă, şi nu una meritată, căci nici o zi nu urmează automat după noapte. Foarte mulţi oameni, după ce s-au culcat seara, nu s-au mai sculat în această viaţă, ci în cea viitoare, în vesnicie. Este asa de greu pentru un om să-şi piardă viaţa? Câteodată
şi o mică sperietură ne poate produce  moartea. Nici o noapte nu trece fară ca mulţi oameni să moară în acest timp. Ce superioritate avem faţă de cei care au murit noaptea trecută? N-am putea şi noi muri? Da, am putea, foarte uşor. Dar cine ne-a salvat de la moarte, dacă nuAtotbunul,Atotmilostivul Dumnezeu, care neîncetat aşteaptă pocăinţa şi indreptarea noastră? Ne-a salvat şi ne-a mai dat o nouă zi pentru mântuirea sufletului. Nu putem atunci să-I mulţumim lui Dumnezeu? Să-I mulţumim lui Dumnezeu în fiecare dimineaţă, din tot sufletul, astfel: "Doamne şi Împăratul meu, Îţi mulţumesc că m-ai păzit în timpul nopţii şi din nou îmi dai timp de pocăinţă şi îndreptare. Mulţi oameni şi-au pierdut viaţa în noaptea ce a trecut. Ziua ce vine nu este un lucru de la sine în viaţa mea. Ea începe pentru că Tu mi-o dăruieşti, din mila Ta cea mare. Aş fi putut muri noaptea trecută. Dar Tu, Atotbunule, m-ai salvat şi mi-ai dăruit o nouă zi, ca să-mi mântuieşti sufletul. Îţi mulţumesc din toată inima, Atotmilostive."
b) Mulţumeşte-I lui Dumnezeu şi pentru alte binefaceri pe care le-ai primit de la EL
Mulţumeşte-I că te-a creat, că te ţine în viaţă, că te-a răscumpărat, că te-a adus la credinţa
cea adevărată şi în ea ţi-a dat şi continuă să-ţi dea toate mijloacele pentru mântuire.
Toate aceste binefaceri sunt nemăsurat de mari şi merită recunoştinţă profundă şi neîncetată. Ai fi simţit bucuria vieţii dacă Dumnezeu nu te-ar fi creat? Ai fi acum în viaţă dacă El nu te-ar ţine în viaţă? Ce s-ar fi întâmplat cu noi dacă nu ne-ar fi răscumpărat? Cât de nefericiţi am fi dacă nu ne-ar fi
adus la credinţa cea adevărată şi nu ne-ar fi dat toate mijloacele de mântuire?
Chiar şi acum, cu toate că le avem, suntem nefericiţi. Cu cât mai nefericiţi am fi fară adevărata credinţă! Mulţumeşte-I lui Dumnezeu neîncetat, din tot-sufletul, astfel: "Doamne, Dumnezeule, Tată şi Împărat, îţi mulţumesc că m-ai adus la viaţă, m-ai păzit în această viaţă, m-ai chemat la adevărata credinţă şi mi-ai dat şi continui să-mi dai toate mijloacele pentru mântuire. As fi simţit bucuria vieţii dacă nu m-ai fi creat? As fi în viaţă dacă nu m-ai fi păzit? Ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu m-ai fi răscumpărat? Cât de nefericit aş fi dacă nu m-ai fi adus la adevărata credinţă şi nu mi-ai fi dat toate mijloacele pentru mântuire! Îtimulţumesc din tot sufletul, Atotbunule si Atotmilostive!"

Citeste continuarea indrumarilor aici


Puteti cumpara aceasta carte din singura librarie care ofera transport gratuit cu curierul pentru orice comanda si in orice localitate din tara.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu