30 iunie 2016

O zi de viata sfanta. Sfaturi practice pentru organizarea vietii crestinului


    "Incepe să trăieşti după învăţătura din Sfânta Scriptură, o viaţă sfântă, plăcută lui Dumnezeu.
Şi ca să o poţi începe mai repede îţi ofer îndrumări pentru o zi. Dacă vei urma cu credincioşie aceste sfaturi, vei vedea că nu vei mai avea nevoie de altele. Va trebui să-ţi petreci ziua care urmează la fel cum ai petrecut-o pe prima.
Dimineata  să o petreci in felul urmator:
1. Când te trezeşti, încearcă să-ti îndrepti gândurile către Dumnezeu. Aceasta trebuie să fie cea mai firească activitate şi in celelalte momente ale zilei, pentru că nu există fiintă căreia Dumnezeu să nu-i fie atât de necesar, atât de drag, atât de multn dorit. Căci fiecare lucru pe care il avem sau
l-am avut, chiar şi propria noastră fiintă- absolutn orice -, este un dar de la Dumnezeu.
Persoana cea mai dorită, cea mai pretuită, cea mai dragă nouă este cea care de obicei ne vine in minte dimineata. De îndată ce ne trezim, gândul la acel cineva sau ceva se trezeşte şi el. Prin urmare, este firesc ca gândurile noastre să se îndrepte întâi către Dumnezeu, cu astfel de cuvinte din inimă:
"Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie, Multmilostive!" Am fi nevrednici de numele de creştin dacă, trezindu-ne din somn, ne-am deschide doar ochii trupeşti şi nu şi pe cei sufletesti si ne-am gândi întâi la lucruri pământesti si nu la Dumnezeu.
2. Dacă atunci când te-ai trezit trebuie să te si scoli din pat spune fără întrerupere: "În numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh", făcându-ţi semnul crucii. Şi apoi: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milostiv fii mie, păcătosului."
3. Imediat după asta sau în acelsi timp, dă-te jos din pat. Lucrul acesta este neplăcut pentru trup, căci trupul,-ca o slugă lenesă, doreşte să zacă, să doarmă, să se desfete si să lenevească. În fiecare dimineaţă să acţionezi împotriva dorinţelor trupului tău. Această împotrivire să fie prima ta jertfă
adusă lui Dumnezeu. Printre alte motive, sculatul repede din pat, dimineaţa, este
foarte binefăcător pentru suflet (asa cum au observat cei care de mult timp se luptă pentru mântuire).
4. Odată sculat din pat, spală-te imediat si apoi îmbracă-te decent. Este necesar să ne îmbrăcăm imediat dimineata, chiar dacă nu se află nimeni în preajma noastră, din următoarele motive:
Primul, nu suntem niciodată singuri. Îngerul nostru păzitor şi Domnul sunt întotdeauna şi pretutindeni cu noi. Dacă nu îl alungăm de la noi, îngerul nostru păzitor este întotdeauna cu noi, la fel şi Dumnezeu, prin însăsi esenţa Lui, pentru că El este un Dumnezeu omniprezent. "Căci în El trăim şi ne mişcăm şi suntem", spune Sfântul Apostol (Fapt. 17 :28).
Al doilea motiv pentru a ne îmbrăca după ce ne-am trezit este că trebuie să ne facem imediat rugăciunea de dimineaţă. Şi nu am îndrăzni niciodată să apărem în faţa niciunui sef lumesc fără să fim îmbrăcaţi cuviincios.
5. După ce te-ai spălat şi te-ai îmbrăcat, te duci în faţa sfintei icoane şi spui rugăciunea.
6. Din cauza obişnuinţei îndelungate cu ele, rugăciunile învăţate şau citite dintr-o
carte sunt câteodată spuse fără atenţie la conţinutul lor şi, prin urmare, noi nu ne
rugăm, ci doar credem că ne rugăm. Din această cauză ne putem uneori ruga folosind
alte cuvinte decât cele din rugăciunile date de sfânta biserică.
În cazul acesta, respectă cu grijă următoarele:
a) Mulţumeşte-! lui Dumnezeu că te-a păzit în noaptea ce a trecut şi îţi dă timp de pocăinţă şi îndreptare, căci fiecare zi este pentru noi una nouă, şi nu una meritată, căci nici o zi nu urmează automat după noapte. Foarte mulţi oameni, după ce s-au culcat seara, nu s-au mai sculat în această viaţă, ci în cea viitoare, în vesnicie. Este asa de greu pentru un om să-şi piardă viaţa? Câteodată
şi o mică sperietură ne poate produce  moartea. Nici o noapte nu trece fară ca mulţi oameni să moară în acest timp. Ce superioritate avem faţă de cei care au murit noaptea trecută? N-am putea şi noi muri? Da, am putea, foarte uşor. Dar cine ne-a salvat de la moarte, dacă nuAtotbunul,Atotmilostivul Dumnezeu, care neîncetat aşteaptă pocăinţa şi indreptarea noastră? Ne-a salvat şi ne-a mai dat o nouă zi pentru mântuirea sufletului. Nu putem atunci să-I mulţumim lui Dumnezeu? Să-I mulţumim lui Dumnezeu în fiecare dimineaţă, din tot sufletul, astfel: "Doamne şi Împăratul meu, Îţi mulţumesc că m-ai păzit în timpul nopţii şi din nou îmi dai timp de pocăinţă şi îndreptare. Mulţi oameni şi-au pierdut viaţa în noaptea ce a trecut. Ziua ce vine nu este un lucru de la sine în viaţa mea. Ea începe pentru că Tu mi-o dăruieşti, din mila Ta cea mare. Aş fi putut muri noaptea trecută. Dar Tu, Atotbunule, m-ai salvat şi mi-ai dăruit o nouă zi, ca să-mi mântuieşti sufletul. Îţi mulţumesc din toată inima, Atotmilostive."
b) Mulţumeşte-I lui Dumnezeu şi pentru alte binefaceri pe care le-ai primit de la EL
Mulţumeşte-I că te-a creat, că te ţine în viaţă, că te-a răscumpărat, că te-a adus la credinţa
cea adevărată şi în ea ţi-a dat şi continuă să-ţi dea toate mijloacele pentru mântuire.
Toate aceste binefaceri sunt nemăsurat de mari şi merită recunoştinţă profundă şi neîncetată. Ai fi simţit bucuria vieţii dacă Dumnezeu nu te-ar fi creat? Ai fi acum în viaţă dacă El nu te-ar ţine în viaţă? Ce s-ar fi întâmplat cu noi dacă nu ne-ar fi răscumpărat? Cât de nefericiţi am fi dacă nu ne-ar fi
adus la credinţa cea adevărată şi nu ne-ar fi dat toate mijloacele de mântuire?
Chiar şi acum, cu toate că le avem, suntem nefericiţi. Cu cât mai nefericiţi am fi fară adevărata credinţă! Mulţumeşte-I lui Dumnezeu neîncetat, din tot-sufletul, astfel: "Doamne, Dumnezeule, Tată şi Împărat, îţi mulţumesc că m-ai adus la viaţă, m-ai păzit în această viaţă, m-ai chemat la adevărata credinţă şi mi-ai dat şi continui să-mi dai toate mijloacele pentru mântuire. As fi simţit bucuria vieţii dacă nu m-ai fi creat? As fi în viaţă dacă nu m-ai fi păzit? Ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu m-ai fi răscumpărat? Cât de nefericit aş fi dacă nu m-ai fi adus la adevărata credinţă şi nu mi-ai fi dat toate mijloacele pentru mântuire! Îtimulţumesc din tot sufletul, Atotbunule si Atotmilostive!"

Citeste continuarea indrumarilor aici


Puteti cumpara aceasta carte din singura librarie care ofera transport gratuit cu curierul pentru orice comanda si in orice localitate din tara.


29 iunie 2016

Marturii Ale Inchinatorilor. Cuviosul Paisie Aghioritul 1924-1994

   "Mărturii ale Închinătorilor, volumul 1, care a ajuns deja la aşasea ediţie şi la a cincea reeditare, îşi dobândeşte prin aceastăcarte continuarea lui firească, care se desfăşoară cu statorniciepe aceeaşi lungime de undă. Şi acest al doilea volum al lucrării,rodul unei strădanii îndelungate şi mai cu seamă ostenitoare dinpartea iubitului prieten şi confrate, Nikolaos Zoumatzoglou, oferăapă duhovnicească celor care însetează din izvorul cel nesecat alBătrânulw Paisie. Totodată, prin tăria lui susţine încredinţareaşi credinţa noastră că viaţa nu sfârşeşte în timpul limitat, al stricăciuniişi al morţii.
În paginile care urmează, cititorul devine iarăşi părtaş al unorexperienţe unice care, între altele, impresionează prin vastitateaternelor de care se ocupă lucrarea; o amploare care arată în finalmărimea interesului şi a grijii ale însuşi Cuviosului Paisie pentrunoi toţi. Asemănările, pe de o parte, care se află între multemărturii, nu numai că nu reprezintă vreo scădere cât de mică alor, ci dimpotrivă, constituie un element în plus de încredinţare şi de "confirmare" a lor.
    Toţi cei care s-au învrednicit de dumnezeiasca binecuvântarede a-1 cunoaşte pe Cuviosul Paisie aproape că vor avea prinaceastă carte simţirea că iarăşi se află lângă el. Întrucât acestemărturii nu redau pur şi simplu experienţele personale ale celor ce le depun, ci reproduc, în cele mai multe cazuri, înseşi cuvintele,
ba chiar şi felul de a fi al Stareţului."

Puteti cumpara aceasta carte de aici cu transport gratuit prin curier in orice localitate din tara.

Sfantul Efrem Cel Nou, Vindecatorul Celor Care Sufera De Boli Incurabile


       Datorita minunilor uimitoare pe care le savarseste zilnic, Sfantul Efrem cel Nou este cunoscut in toata lumea. Oamenii care au primit ajutorul Sfantului Efrem cel Nou nu uita sa ii multumeasca Sfantului, astfel ca la manastirea sa din Nea Makri sosesc mereu daruri pentru Sfantul Efrem.
Acest Mare Mucenic din Nea Makri a primit de la Atotputernicul Dumnezeu puterea de a savarsi multe si mari minuni pentru ca a suferit chinuri ingrozitoare pentru marturisirea Credintei Ortodoxe.
Sfantul Efrem cel Nou din Nea Makri (Grecia) este supranumit "Super-Grabnic Ajutator in toate nevoile" deoarece ii ajuta pe oameni foarte repede si in orice problema.
 O  minune savarsita de Sfantul Efrem cel Nou - MARELE MUCENIC din Nea Makri, Grecia - este descrisa de Arhimandritul Titos Bouriyakis din Halandari (Grecia). Arhimandritul relateaza - intr-o scrisoare pe care a trimis-o la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri (pe 3 noiembrie 1980) - despre sora lui care suferea de inspaimantatoarea boala a cancerului de 5 ani si din aceasta cauza a fost operata la piept. Dar sora Arhimandritului avea si o umflatura mare la pantece de cativa ani. Timp de 5 ani de zile, bolnava a purtat un brau, la recomandarea medicilor. Pe data de 23 aprilie, acea doamna a fost binecuvantata cu Sfintele Moaste ale Sfantului Efrem cel Nou si, imediat, umflatura a disparut; la fel au disparut si semnele vizibile ale cancerului de la piept. Biopsia facuta ulterior a confirmat vindecarea de cancer.

 Odata, la slujba de priveghere pentru praznicul Sfantului Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, a fost adus la Manastirea sa de pe Colina Neprihanitilor un bolnav care avea picioarele paralizate.
Acest om plangea din toata inima si se ruga si isi marturisea pacatele cu sinceritate si il implora pe Sfantul Efrem cel Nou sa-i redea sanatatea. Aceasta scena emotionanta i-a impresionat pe ceilalti oameni din biserica, astfel ca plangeau si ei impreuna cu bolnavul.
Cand alaiul a iesit din biserica si s-a indreptat - impreuna cu Sfintele Moaste ale Sfantului Efrem cel Nou - spre mormantul Sfantului, bolnavul striga si mai tare:
"- Sfinte al lui Dumnezeu, fie-ti mila de mine si de copiii mei!"
Si deodata bolnavul s-a ridicat brusc, fara ajutor, si-a facut Semnul Sfintei Cruci si a inceput sa mearga pe picioarele sale catre mormant, odata cu alaiul. Atunci s-a petrecut marea minune: bolnavul de paralizie s-a vindecat!
Dupa vindecare, acest om mergea pe la cafenelele si bodegile pe care le frecventase inainte de a se imbolnavi si arata tuturor oamenilor marea minune pe care a facut-o Sfantul Mare Mucenic Efrem cel Nou cu el, si ii sfatuia pe oameni sa aiba credinta si sa dea slava lui Dumnezeu.
Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, a vindecat si un copil paralizat care a fost adus la Manastirea sa de pe Colina Neprihanitilor.

De asemenea, a mai vindecat si un alt paralitic tintuit la pat, in urma rugaciunilor staruitoare facute de familia sa. Rudele acestuia veneau in genunchi de multe ori la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou si plangeau la Sfintele sale Moaste, cerand vindecarea paraliticului. Dupa vindecare, omul si-a reinceput lucrul si lucreaza pentru familia lui si da slava lui Dumnezeu si Sfantului Efrem cel Nou pentru vindecarea minunata.


Carui sfant sa ne rugam?


      Drumul către viaţa cea veşnică şi fericită a Împărăţiei lui Dumnezeu trece prin multe necazuri şi ispite în această scurtă viaţă, iar noi avem nevoie de ajutor în aceste încercări, ajutor pe care nici un om nu poate să ni‑l dea. De aceea ne întoarcem către Dumnezeu, către Maica Domnului şi către sfinţi. Şi cele pe care nu întotdeauna putem de unii singuri să le înfăptuim, acelea întru care nu întotdeauna pot să ne ajute medicii cei pământeşti şi mai‑marii zilei, pot întotdeauna să ni le dea sfinţii lui Dumnezeu. Orice sfânt poate să ceară de la Dumnezeu ­lucrurile pentru care ne rugăm, dacă acestea ne sunt spre folos şi spre mântuirea sufletelor noastre. Şi totuşi, după cuvintele Apostolului, „darurile sunt felurite” (I Cor. 12, 4). După împrejurările vieţii sfinţilor, ori după voia osebită a lui Dumnezeu, unii dintre sfinţi ajută celor care se roagă lor pentru un anumit lucru, alţii – pentru un altul, după darurile lor; şi nu există necaz al vieţii, nevoie sufletească ori trupească la care să nu răspundă un plăcut al lui Dumnezeu şi pe care să n-o împlinească acesta.

Cartea poate fi cumparata de aici cu transport gratuit prin curier in orice localitate din tara..

Sfantul - o carte minunata care se citeste dintr-o rasuflare


"Ingerii, acesti slujitori ai slavei lui Dumnezeu, au coborat deasupra colibei parintelui Visarion si si-au deschis pergamentele lor cu vietile sfintilor. Calendarul arata data de 24 august. Oamenii de pe pamant si cerul intreg sarbatoreau pe un sfant. Il chema Dionisie si era din Zakinthos, a fost ranit si a iubit si a suferit si l-a iertat pe ucigasul fratelui sau.
Si ingerii au deschis un nou pergament si au scris: „24 august, astazi, multi ani mai tarziu, un alt sfant, diferit de Sfantul Dionisie, dar care L-a iubit pe acelasi Dumnezeu, a implinit acelasi cuvant al Evangheliei, a fost ranit in aceeasi lupta, a suferit, dar a si iubit, un alt sfant, identic cu cel dinainte, l-a iertat pe fratele sau, criminalul”, au scris ingerii si au infasurat pergamentul, ca sa il duca la Dumnezeu.
Iar coliba stralucea, stralucea...
Slava Ţie, Doamne! Amin. "

Carte poate fi comandata de aici cu transport gratuit prin curier in orice localitate din tara.

Un ajutor pentru cei care vor sa biruiasca depresia

 Ajutor pentru depresie

Pentru cei care vor sa lupte si sa biruiasca depresia va recomand urmatoarea carte: "Depresia ca patima si ca boala"
Cartea cuprinde diverse recomandari ale unui medic psihiatru ortodox care vor fi de folos multora dintre cei incercati de aceasta grea boala.
"Sunt distinse mai mult de 60 varietăţi de depresie. Depresia a "întinerit". Îi cad pradă nu numai oameni de vârsta a treia şi "balzaciană", ci, de asemenea, tineretul şi chiar copiii. În cercurile psihiatrice se vorbeşte tot mai des despre depresia infantilă, de particularităţile provenienţei sale şi tabloului său clinic.
Descurajarea, lipsa bucuriei de a trăi, posomorârea, melancolia sunt, din păcate, atât de proprii contemporanilor noştri ... În ziua de astăzi, mult•i consideră că depresia este o boală a civilizaţiei cu cerinţele ei mai presus de puterile omului şi cu suprasarcinile ei emot.i onale. Fără îndoială că în mare parte acest punct de vedere este îndreptăţit. Există chiar o specie de tulburare depresivă numită depresie de epuizare. În literatura de specialitate se vorbeşte tot mai des despre depresia existenţială sau noogenă, adică acea specie de tulburare depresivă care este legată de pierderea sau absenţa sensului vieţii. Câteodată pare că însăşi natura s-a "dezvăţat" să mai zâmbească. Depresia poate fi legată de maladii neurologice şi somatice (boala Parkinson, scleroza în plăci, infarctul cerebral, hipotiroidismul ş.a.) . Cauză de depresie poate deveni modificareaechilibrului hormonal în organism(de pildă la menopauză). În unele cazuri, depresia este provocată de preparate medicamentoase, mai ales de contraceptivele hormonale şi anabolizanţii steroidieni. Adeseori, depresiile apar pe fond de stresuri sau de traume psihice grave şi/sau prelungite. Uneori, ele au loc fără cauze aparente. Depresia poate însoţi boli somatice ( cardiovasculare, gastrointestinale, endocrine ş.a.m.d.). In asemenea cazuri, ea agravează radical evoluţia şi prognosticul bolii somatice, de bază. Depresiile pot apărea sub forma unor episoade izolate, diferite ca severitate, sau pot evolua sub formă de acutizări repetate. La unii pacienţi, depresia are caracter cronic şi continuă pe parcursul multor ani, fără a ajunge la un grad semnificativ de severitate. Uneori, depresia se limitează în principal la simptome somatice, fără manifestări emoţionale distincte. Într-un atare caz, se poate ca examenele clinice şi de laborator să nu pună în evidenţă nici un fel de modificări orgarnice."
Citeste mai mult aici